Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Wizyta w Gruzji

W dniach 30.04.2015 – 04.05.2015 odbyła się wizyta studyjna w ośrodku Temi w Gruzji. Wyjazd ten przygotowuje zarówno partnera gruzińskiego jak i polskiego do realizacji projektu „Social Slow Food: Trwałe źródła dochodu i efektywna integracja społeczna dla osób niepełnosprawnych i społecznie wykluczonych z ośrodka w Temi. Dotacja uzyskana została z Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Wyjazd miał na celu omówienie podstawowych założeń projektu jak i podział obowiązków podczas ich realizacji na poszczególnych partnerów. Główne działania to, to wyposażenie i uruchomienie sezonowej restauracji w Temi, oraz przygotowanie, oznakowanie i uruchomienie trzech tras rowerowych w okolicach ośrodka, wraz z wypożyczalnią rowerów.

Projekt zakłada także przygotowanie mobilnej aplikacji i punktu dostępu do internetu dla korzystających z wypożyczalni.

Podczas spotkań przeprowadzone zostały warsztaty dotyczące przedsiębiorczości społecznej oraz aktywizacji osób niepełnosprawnych i wykluczonych społecznie.

zdjecia

 

II Projekt partnerski TRGP i TEMI

Towarzystwo Rozwoju Gminy Płużnica po raz drugi realizuje projekt wspólnie z Ośrodkiem Temi w Gruzji. Tegoroczny projekt „Social Sloow Food: Trwałe źródła dochodu i efektywna integracja społeczna dla osób niepełnosprawnych i społecznie wykluczonych” ma na celu:

  1. Wsparcie produkcji w modelu przedsiębiorczości społecznej aktywizującej niepełnosprawnych na wsi poprzez ustanowienie szlaku kulinarno-rowerowego i działalność letniej restauracji  
  2. Rozszerzenie i utrwalenie oferty aktywizacji społeczno-zawodowej i rehabilitacji dla mieszkańców TEMI, dzięki udziałowi w procesie produkcji i sprzedaży wyrobów regionalnych  
  3. Zwiększenie stabilności finansowej ośrodka TEMI dzięki sprzedaży produktów i działalności letniej restauracji
  4. Wsparcie programowe pomocowej organizacji pozarządowej w Kachetii oraz podniesienie kompetencji zarządczych, merytorycznych, terapeutycznych jej kadr  
  5. Ograniczanie izolacji i zwiększanie integracji społecznej podopiecznych.

Projekt realizowany będzie w okresie Od 1 marca do 31 grudnia 2015 roku.

Lista produktów lokalnych wytwarzanych przez Ośródek TEMI w Gremi/Gruzja.

Lista produktów lokalnych wytwarzanych przez Ośródek TEMI w Gremi/Gruzja.  Our Natural Organic Product  - Nasz naturalny organiczny produkt
                                                                                                
Coriander walnut chutney – Chatni koper  i orzechy        
Lemon and lime chutney - Chatni cytryny i limonki
Quince chutney - Chatni pigwy
 Eggplant chutney   -  Bakłażanowy chatni
Apple chutney – Chatni jablkowy    
Beetroot  chutney   - Chatni buraki z orzechami   
Basil mustard - Musztarda z bazylią
Honey mustard - Musztarda z miodem
Hard mustard - Gorzka musztarda
Mint sauce - Sos miętowy
Sea-buckthorn sauce - Sos rokitnika
Watermelon jam - Dżem arbuzowy
Plum sauce - Sos śliwkowy
Green tomatoes jam - Dżem zielone pomidory
Fig jam - Dżem figa
Cornel jelly - Cornel galaretki
Wild plum jelly - Dzikiej śliwy galaretki
Walnut butter - Masło orzechowe
Hot red peppers sauce - Gorący sos z czerwonej papryki
Hot greens sauce – Ostry sos zielony
Mięsa wędzone
Sery
                                                
Projekt współfinansowany w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Chutney

Masło orzechowe

Materiały prasowe

Musztardy

Owoce

Pesto

Wino

Raport ewaluacyjny z realizacji projektu.

Towarzystwo Rozwoju Gminy Płużnica zakończyło realizację projektu „Social Slow Food: Produkt Regionalny Szansą na Trwałą Aktywizację Społeczną i Zawodową Upośledzonych i Wykluczonych”. Projekt realizowany był w okresie 15.02-31.12.2014.
Poniżej prezentujemy raport ewaluacyjny, będący podsumowaniem naszych działań.

Raport ewaluacyjny

Projekt współfinansowany w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej
Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

EVENT w TBILISI

Wiedza praktyczna jak i teoretyczna przekazywana uczestnikom projektu z TEMI w Gremi rejon Kacheti w Gruzji miała zostać zweryfikowana podczas realizacji kolejnego etapu projektu:” Social Slow Food: Produkt Regionalny Szansą na Trwałą Aktywizację Społeczną i Zawodową Upośledzonych i Wykluczonych” finansowanego ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych Polski.

Weryfikacja miała polegać na przygotowaniu i przeprowadzeniu eventu promocyjnego w stolicy Gruzji – Tbilisi.

Czytaj więcej: EVENT w TBILISI

Dodatkowe informacje