Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Program stażowy w Polsce

   W terminie od 21-30 lipca 2014 roku gmina Płuznica gościła delegację z Gruzji w ramach rojektu Social Slow Food: Produkt regionalny szansą na trwałą aktywizację społeczną i zawodową upośledzonych i wykluczonych”.

   Grupa liczyła 11 osób, wśród których było 5 terapeutów, 5 osób z kadry menadżerskiej oraz koordynator projektu ze strony Gruzińskiej.

    Podczas wizyty nasi goście uczestniczyli w warsztatach z zakresu ekonomii społecznej w teorii i praktyce.

   Staraliśmy się pokazać jak funkcjonują polskie organizacje, w kwestii prowadzenia działalności gospodarczej takie jak: Zakłady Aktywności Zawodowej i Spółdzielnie Socjalne.

  Pokazaliśmy Gospodarstwa Agroturystyczne w naszym regionie i wioski tematyczne jako przykład pozyskiwania dodatkowych źródeł finansowych na obszarach wiejskich, które są jednocześnie doskonałym sposobem na promocję lokalnych produktów.

  Mamy nadzieję, ze wiadomości przekazane uczestnikom wizyty pomogą wdrożyć u siebie wiele ciekawych i nowych rozwiązań dotyczących aktywności zawodowej i społecznej mieszkańców ośrodka TEMI.

 

Projekt współfinansowany w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

 

Szkolenia w Gruzji

   W dniach 08.07- 14.07.2014 Towarzystwo Rozwoju Gminy Płużnica realizowało kolejny etap projektu pt. "Social Slow Food: Produkt Regionalny Szansą na Trwałą Aktywizację Społeczną i Zawodową Upośledzonych i Wykluczonych” z partnerem gruzińskim ośrodkiem TEMI w Gremi rejon Kacheti w Gruzji.

 

   W ramach wyjazdu przeprowadziliśmy wykłady i warsztaty dotyczące przygotowania i dystrybucji produktów lokalnych wytwarzanych w tym ośrodku. Szkolenia mają przyczynić się do aktywizacji i powrotu na rynek pracy osób wykluczonych społecznie. Mieszkańcy i kadra TEMI zapoznali się także z zasadami funkcjonowania przedsiębiorstw społecznych działających na terenie Polski.

Warsztaty w ośrodku TEMI prowadzi Mirosława Tomasik

Realizując ten etap, ze środków projektu, doposażyliśmy ośrodek w maszyny i urządzenia niezbędne do wytwarzania produktów lokalnych. Uczestnicy zapoznali się z dobrymi praktykami komercjalizacji produktów lokalnych realizowanymi przez przedsiębiorstwa społeczne.

 Szkolenie w ośrodku TEMI

Przekazywanie doświadczeń w Gruzji

     Towarzystwo Rozwoju Gminy Płużnica z dniem 15.02.2014 rozpoczyna kolejną współpracę z ze społecznością Gruzińską tym razem w ramach projektu pt. „Social Slow Food: Produkt regionalny szansą na trwałą aktywizację społeczną i zawodową upośledzonych i wykluczonych”. Naszymi partnerami w projekcie są:
  1. TEMI Charitable Union – Gremi, Kvareli District, Kakheti Province - Gruzja
  2. Stowarzyszenie Rozwoju Regionalnego „Partner” z Bydgoszczy
  3. Zakład Aktywności zawodowej z Drzonowa

   

Czytaj więcej: Przekazywanie doświadczeń w Gruzji

Rekrutacja

W dniach 19-23.03.2014 roku Towarzystwo Rozwoju Gminy Płużnica zorganizowało wizytę studyjną do Gruzji, w ramach projektu „Social Slow Food: Produkt regionalny szansą na trwałą aktywizację społeczną i zawodową upośledzonych i wykluczonych”. Wizyta miała na celu zrekrutować uczestników staży i szkoleń pt.„Ekonomia społeczna w praktyce”, które będą miały miejsce w lipcu 2014 roku w Polsce.

Czytaj więcej: Rekrutacja

Dodatkowe informacje